ВЪНШНИ НОВИНИ

С ректора на Медицинския университет в София разговаря Ярослава Прохазкова...

- Проф. Митев, в момента в комисията по образование на второ четене се разглеждат поправките в Закона за висшето образование, успяхте ли да прокарате идеята на съвета на ректорите висшите училища да могат да откриват факултети в чужбина?

В студиото на Директно на 20 януари - току-що дипломиралият се лекар д-р Николай Гешев, един от малцината, категорично решили да останат в България. Мнението на живо от Германия и на негов съвипускник, който вече е намерил работното си място извън България.

Младите лекари масово напускат България. Днес 315 бъдещи специалисти на най-големия медицински университет у нас положиха Хипократова клетва. Петима от тях са пълни отличници и получиха наградата „Златен Хипократ“. Призът им дава право да специализират каквото поискат без изпит и без да плащат такси.

Около 600 млади специалисти годишно излизат от медицинския университет и медицинските факултети в страната. Същевременно между 400 и 600 лекари напускат страната всяка година. Защо толкова много лекари напускат страната. Каква е тенденцията за 2016-та и ако продължи с такива темпове – ще има ли кой да ни лекува?

1111За поредна година ние, от Студентски съвет към Медицински университет-София ставаме част от Националната антиСПИН 

10

кампания, като тази година решихме да обединим сили с: АСМБ, БФСА и БДСА.

Тазгодишното мото на кампанията е “Победи СПИН със знание”. Водейки се от него, нашето желание е да подобрим здравното образование на подрастващото поколение и именно затова кампанията ще продължи от 30.11. до 04.12., като през този период ще бъдат посетени 8 училища, в които ще влезем при ученици от 7-ми до 10-ти клас.